Mussel soppa

MEDELHAFSIG MUSSELSOPPA MED VITLÖKSBRÖD

Hasse pratade om soppa, eller rättare sagt bristen på sopprecept. Jag gjorde ett sök och hittade detta på hårddisken. Ingen aning var jag hittade det från början. Hur som, det får liggatillsig här några dagar så får vi se om det var något att publicera.

INKÖPSLISTA
(4 personer)

1 stor burk musslor
2 tärningar fiskbuljong
2 små fänkål eller en stor (Ingen fänkål? Ersätt med ett par teskedar fänkålsfrö.)
6 potatisar
1/2 purjolök
2 lagerblad
2 tsk timjan
1 påse saffran
1 citron
1 l vatten
vitpeppar
salt

SÅ HÄR GÖR DU:

1. Koka upp vattnet med buljongtärningarna, lagerbladen och timjanet.
2. Skala potatisen, skiva grovt och lägg i buljongen.
3. Ansa och skölj purjon. Strimla den och lägg i buljongen.
4. Ansa fänkålen och skär i halvcentimetertjocka stavar. Lägg dem i buljongen.
5. Öppna musselburken och häll spadet i buljongen.
Vänta med musslorna. De blir bara sega om de kokar länge.
6. Rör ut saffranet i en skvätt het buljong och häll ner det i soppan.
7. Lägg musslorna i soppan när potatisen är klar. Koka högst ett par minuter
till.
8. Smaka av med salt, peppar och pressad citron.
9. Servera med vitlöksbröd och en tomatsallad.

BRÖDET:

1 baguette
4 msk smör eller bordsmargarin
1 vitlöksklyfta
några kvistar persilja
salt

SÅ HÄR GÖR DU:

1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Lägg smöret i en skål, pressa i vitlöken och klipp över persiljan.
3. Blanda ordentligt och salta om du tycker att det behövs.
4. Skär djupa skåror i baguetten och bred vitlökssmöret i dem.
5. Värm brödet i ugnen några minuter så att smöret smälter.

VARIANTER:

Är ni hungriga så ta några potatisar till (och ett par deciliter vatten extra).
Du kan också förstärka med ett par hekto fiskfilé eller en liten burk fiskbullar
i buljong som fått rinna av.
Skär färsk fisk i bitar och lägg i samtidigt med musslorna. Den blir fort
färdigkokt.
Försök tina fryst fisk så mycket som möjligt. Den kokar lätt sönder om den
fortfarande är fryst och måste ligga länge i soppan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar