Kalljästa grahamsbröd
25 g jäst
5 dl vatten
1 dl mjölk
2 tsk salt
1 msk honung
5 dl grahamsmjöl
ca 7 1/2 dl vetemjöl med
hög proteinhalt
Ugn: 250°
Gör så här
1.Smula ner jästen i en
degbunke. Tillsätt kallt vatten, mjölk, salt och honung. Rör ner grahamsmjölet
och det mesta av vetemjölet.
2.Arbeta snabbt ihop den
lösa degen och strö över lite vetemjöl. Täck degen med bakduk och låt jäsa i
kylskåp över natten.
3.Strö ut 1/2–1 dl
vetemjöl på bakbordet och häll försiktigt ut degen. OBS! Knåda inte degen –
jäsbubblorna skall vara kvar.
4.Strö ytterligare lite
vetemjöl över degen, ca 1/2 dl och forma försiktigt degen med handen till en
platta, ca 30x40 cm.
5.Skär degen med en
degskrapa i 6–7 cm breda längder. Dela varje längd i trekanter, ungefär lika i
storlek. Lägg bröden på plåtar med bakplåtspapper.
6.Grädda bröden direkt,
mitt i ugnen i ca 9 minuter. Låt dem svalna utan bakduk så att brödskorpan blir
knaprig