Polkatårta
Ingredienser
100 gr smält smör
2 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1/2 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
Fyllning:
2 dl grädde (hett upp, ej koka)
200 gr Marabou polka mjölkchoklad (smält den i grädden)
1 tsk vaniljsocker
Gör så här:
Vispa ägg och socker. Blanda i övriga ingredienser.
Grädda på 175°C i 15 min.
Låt svalna.
Värm grädde och lägg i chokladen och vaniljsockret
och låt smälta. låt den svalna och tjockna. Bred den över
kakan. Garnera med krossade polkagriskarameller
100 gr smält smör
2 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1/2 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
Fyllning:
2 dl grädde (hett upp, ej koka)
200 gr Marabou polka mjölkchoklad (smält den i grädden)
1 tsk vaniljsocker
Gör så här:
Vispa ägg och socker. Blanda i övriga ingredienser.
Grädda på 175°C i 15 min.
Låt svalna.
Värm grädde och lägg i chokladen och vaniljsockret
och låt smälta. låt den svalna och tjockna. Bred den över
kakan. Garnera med krossade polkagriskarameller
Toscakaka
Till formen:
Smör
0.75 dl ströbröd
Toscakaka:
100 g smör
2 st ägg
1.5 dl strösocker
1 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
0.5 dl mjölk
2 st ägg
1.5 dl strösocker
1 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
0.5 dl mjölk
Toscaglasyr:
100 g mandelspån
100 g smör
1 dl strösocker
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
Gör så här:
Smörj och bröa en rund
form, ca 24 cm i diameter, med (Obs: viktigt!) löstagbar kant. Sätt på ugnen på
175 grader.100 g smör
1 dl strösocker
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
Gör så här:
Smält smöret och låt det
svalna.
Vispa ägg och socker,
gärna med elvisp, till en vit smet. Vispa ner bakpulvret.
Häll på mjöl, mjölk och
det smälta smöret och vispa allt till en jämn smet. (Obs: Om smöret fortfarande
är varmt tänk på att du snabbt måste in med smeten i ugnen eftersom värmen
sätter igång bakpulvrets effekt.)
Häll smeten i formen och
grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i 20-25 minuter. Under tiden gör du
toscaglasyren. Börja med den direkt för den måste vara klar inom 25 minuter.
Toscaglasyr:
Lägg alla ingredienser
till glasyren i en kastrull. Sätt plattan på svag värme och rör om då och då
vartefter smöret smälter. Höj eventuellt värmen något och rör om under tiden
glasyren blir varmare och börjar tjockna. (Det är viktigt att man håller koll
på detta och inte har plattan på för hög värme för då kommer det bli bränt, så
gå inte ifrån glasyren utan håll koll och rör om i den sakta och om du märker
att det börjar fastna på botten, ta av kastrullen från plattan och sänk värmen,
rör om ordentligt i kastrullen och ställ tillbaka på plattan efter en stund.)
När det börjar bubbla lite i toscasmeten så låt det komma lite bubblor under
1-2 minuter under sakta omrörning och sedan är toscasmeten klar.
Förhoppningsvis har nu
kakan varit inne i ugnen mellan 20-25 minuter, men om det är tid kvar så sänk
plattan till det lägsta, (tag ev bort kastrullen en stund) och sluta inte att
röra om och hålla koll på toscaglasyren så den inte bränns vid.
Tag ut toscakakan från
ugnen och bred på glasyren. Flytta upp ugnsgallret ett steg och ställ in
toscakakan (i mitten av ugnen) och grädda ytterligare 20 minuter eller tills
toscakakan har fått vacker gyllengul färg.
Ta ut kakan och låt den
svalna några minuter. Lossa därefter kakan från formen och lägg den på galler.
Låt kakan svalna med toscaglasyren upp och lägg gärna formen ovanpå och/eller
en bakhandduk.
Chokladkolapaj med vaniljglass och jordgubbar
Ingredienser
Botten
3,5 dl vetemjöl100 gram smör
2 st äggula(or)
3 msk vatten, kallt
1 msk socker
1 st kakformar, pajform ca 24 cm i diameter
Kolafyllning
1,5 dl farinsocker, brunt1,5 dl grädde
3 tsk kakao
1,5 dl ljus sirap
100 gram smör
1 tsk vaniljsocker
1. Blanda mjöl, smör,
äggulor och socker i en matberedare med kniven monterad. Blanda samman degen i
korta intervaller. Tillsätt iskallt vatten mot slutet, blanda färdigt.
2. Kavla ut pajdegen på mjölat bakbord och täck pajformen med degen. Skär bort överflödig deg. Grädda pajskalet i ugn 225 grader 15-20 minuter. För att undvika att pajdegen ramlar ned från kanterna kan man täcka pajen med folie och fylla på med råa gula ärtor och därefter baka pajskalet. Beräkna i så fall ytterligare 5 minuter gräddningstid. Låt pajskalet svalna.
3. Koka ihop alla ingredienserna utom smör till kolan. Koka ca 30 minuter tills temperaturen är 118 grader (använd en stektermometer). Ta kolan från värmen, klicka i smöret och blanda väl.
4. När pajskalet är svalt och kolan svalnat något: slå kolan i pajskalet och ställ i kylskåp för att stelna. Servera med vaniljglas och gärna färska jordgubbar.
2. Kavla ut pajdegen på mjölat bakbord och täck pajformen med degen. Skär bort överflödig deg. Grädda pajskalet i ugn 225 grader 15-20 minuter. För att undvika att pajdegen ramlar ned från kanterna kan man täcka pajen med folie och fylla på med råa gula ärtor och därefter baka pajskalet. Beräkna i så fall ytterligare 5 minuter gräddningstid. Låt pajskalet svalna.
3. Koka ihop alla ingredienserna utom smör till kolan. Koka ca 30 minuter tills temperaturen är 118 grader (använd en stektermometer). Ta kolan från värmen, klicka i smöret och blanda väl.
4. När pajskalet är svalt och kolan svalnat något: slå kolan i pajskalet och ställ i kylskåp för att stelna. Servera med vaniljglas och gärna färska jordgubbar.
Äppletosca
Ingredienser
1 Rund form,ca 10 bitar
- 100 g Smält svalnat smör
- 2 Stora ägg
- 1,5 dl Strösocker
- 2 dl Vetemjöl
- 2 tsk Bakpulver
- 0,5 dl Matlagningsgrädde, mjölk funkar också!
- 2 tsk äkta vaniljsocker
- 1 tsk Malen kardemumma OM du vill!
- 3-4 Äpplen beroende på storlek, skivade!
Toscasmet
- 4,5 msk Socker
- 0,75 dl Vispgrädde
- 75 g Smör
- 50 g Mandelspån eller hackad mandel
Så här gör du
- Sätt ugnen på 175 grader. Smält smör och låt svalna. Skala och skiva äpplena. Blanda alla torra ingredienser.
- Vispa ägg och socker poröst.
- Häll ner grädde och smör i äggsmeten och vänd sedan ner de torra ingredienserna. Smörj och bröa en springform och häll mer smeten. Fördel äpplena i hela kakan!
- Grädda lågt i ugnen cirka 25 minuter.
- Toscasmet: Häll alla ingredienser utom mandeln i en kastrull. Låt det puttra samman till en kolasmet innan du tar av från spisen och rör i mandeln.
- När kakan varit inne cirka 25 min tar du ut den och brer på glasyren. In i mitten av ugnen igen cirka 10-15 minuter, eller tills den fått fin färg. akta så du inte bränner glasyren!!!